Как да облекчим болката при ишиас за 2 минути

Как да облекчим болката при ишиас за 2 минути
Как да облекчим болката при ишиас за 2 минути

Как да облекчим болката при ишиас за 2 минути

Притискането или дразненето на седалищния нерв причинява болка, която в някои случаи може да бъде силна. Ето как да я облекчите бързо.

Ишиасът се появява, когато нерв, преминаващ през долната част на гърба и краката, се раздразни, възпали или компресира. Обикновено това не е сериозно състояние и често се подобрява от само себе си с подходящи грижи. Въпреки че в тежки случаи може да се наложи операция. Освен това болката може да бъде силна и дори инвалидизираща за времето на нейното проявление.

Искате ли да знаете как да облекчите болката при ишиас за 2 минути? Може би не е възможно да го направите толкова бързо. Но има няколко средства, които ще ви помогнат да я успокоите бързо.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИШИАСЪТ?

Ишиасът е заболяване, свързано с дразнене или притискане на седалищния нерв. Най-дългия нерв в човешкото тяло, който започва от долната част на гърба и се простира надолу през седалището и бедрата и се разклонява в краката.

Седалищният нерв е отговорен за контрола на мускулите на долните крайници и осигурява усещане за задната част на бедрото, част от подбедрицата и ходилото на крака.

При дразнене или притискане болката (която може да бъде слаба или силна) може да се появи от долната част на гърба към седалището и задната част на бедрата и прасците. Тя може да причини и изтръпване, мравучкане или слабост в областта. Което може да повлияе на способността за движение на засегнатия крак.

Болката може да се влоши при навеждане, вдигане на тежести, седене или стоене за дълъг период от време. Обикновено обаче тя се облекчава, когато човек си почине или легне.

ИШИАС: ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

Най-честата причина за ишиас е дискова херния. Която се получава, когато възглавничката между прешлените се придвижва към нервните коренчета (включително ишиасния нерв) и ги притиска.

Други причини за ишиас са:

  • Стеноза на гръбначния стълб – състояние, при което се стеснява пространството, през което преминават гръбначният мозък и нервните коренчета.
  • Синдром на пириформиса, който се появява, когато мускулът пириформис (разположен в седалището) притиска седалищния нерв.
  • Спондилолистеза, т.е. изместване на един прешлен върху друг.
  • Увреждане на лумбалния отдел на гръбначния стълб.
  • По време на бременност натискът от матката може да раздразни седалищния нерв.

Затлъстяването също допринася за появата на ишиас. Тъй като наднорменото тегло може да окаже натиск върху гръбначния стълб и да допринесе за проблеми като дискова херния.

В редки случаи виновник за това е тумор в гръбначния стълб, който притиска седалищния нерв.

КАК ДА ОБЛЕКЧИМ БОЛКАТА ПРИ ИШИАС ЗА 2 МИНУТИ

Когато ишиасът е лек, болката често може да бъде облекчена чрез мерки, които можете да предприемете сами у дома, като например почивка в моментите на най-голяма болка и избягване на дейности или пози, които увеличават болката, за да се намали дразненето на нерва. Ако искате да знаете как да облекчите болката при ишиас за 2 минути, може и да не намерите отговора, но можете да намерите бързо облекчение с няколко прости съвета.

  • Направете студени компреси. Това може да помогне за намаляване на възпалението през първите няколко часа след появата на болката. След този период прилагането на топлина ще отпусне мускулите, ще подобри притока на кръв към засегнатата област и ще осигури облекчаване на болката.
  • Изпълнявайте леки упражнения и разтягания. Това може да помогне за подобряване на гъвкавостта, укрепване на мускулите и облекчаване на натиска върху седалищния нерв. Йогата и пилатесът са добри варианти (винаги първо се консултирайте с лекар за пригодността им за вашия конкретен случай).
  • Растения като куркума и джинджифил имат чудесни противовъзпалителни свойства и трябва да бъдат включени в диетата ви, ако страдате от ишиас, като ги добавяте към ястията си, в билкови чайове или като добавки.
  • Внимателното масажиране на засегнатата област с етерични масла от лавандула, мента или син евкалипт, разредени в масло носител, може да успокои болката. Преди да ги прилагате, трябва да се консултирате със специалист, за да проверите дали не са противопоказани във вашия случай.
  • Техники като акупунктура или медитация също могат да помогнат за освобождаване на напрежението и облекчаване на болката, свързана с ишиаса.

При по-тежки случаи, които не са се повлияли от консервативното лечение, може да се обмисли операция за облекчаване на натиска върху седалищния нерв.

Как да облекчим болката при ишиас за 2 минути

ВИЖТЕ СЪЩО: Полезните Свойства На Праз Лук

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна, моля, споделете я с вашите приятели. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box