Полезните свойства на Праз лук

Полезните свойства на Праз лук
Полезните свойства на Праз лук

Полезните свойства на Праз лук

Той придава на ястията вкусен аромат, но също така е отличен за справяне с инфекциите през зимата, помага за пречистване на организма и защитава сърцето.

Въпреки че празът (Allium porrum) обикновено се предлага на пазара през цялата година, той се счита за типично зимен сезон и не само придава вкус на много ястия, като например успокояващите бульони в студеното време или известния летен вишисоаз, но и ги обогатява със своите полезни свойства.

Подобно на роднините си чесън и лук, той принадлежи към ботаническото семейство лилиеви. Листата му обаче са големи и плоски, формата на луковицата е издължена, а не закръглена, и е по-мек на вкус.

Произхожда от Централна Азия и е бил добре познат в Древен Египет, както и сред гърците и римляните. Вътре в някои пирамиди са открити рисунки и йероглифи, които показват, че той е била широко използвана в страната на фараоните.

Разказва се, че гръцкият философ Аристотел, а също и римският император Нерон са използвали тази храна, за да укрепят гласа си и по този начин да избегнат проблеми с гърлото.

Тя е била добре позната и на други жители на Средиземноморието и чрез римляните е предадена на келтите. През Средновековието той е била широко разпространена и впоследствие се е разпространил в останалата част на света.

СВОЙСТВАТА НА ПРАЗА

Празът е с умерено съдържание на въглехидрати (7,5 g/100 g), с ниско съдържание на протеини (2 g) и с богато съдържание на фибри (3 g).

Минералите в него включват калий (260 mg), калций (60 mg), фосфор (50 mg) и магнезий (18 mg). В по-малки количества, освен сяра, има желязо и микроелементи като селен, манган и силиций.

По отношение на витамините се открояват витамин С (30 mg) и Е (2 mg), както и витамините от групата В: фолати (127 mcg) и витамин В6 (0,25 mg), които са важни за нервната и имунната система.

Серните съединения, които стоят в основата на добродетелите на чесъна и лука за подобряване на кръвообращението, противодействие на инфекциите и предотвратяване на рака, също се съдържат в тази луковица, макар и в по-малки количества.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ПРАЗА

Редовното консумиране на праз, особено в естествения му сезон, е начин за подобряване на превантивните и терапевтичните качества на диетата.

ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

Етеричното масло на праза се отделя частично от белите дробове, което има благоприятен микробициден ефект при настинки и бронхит. Наличието на слузни и отхрачващи вещества също помага за подобряване на състоянието при фарингит, ларингит, афония и бронхит.

ДЕПУРАТИВНО ДЕЙСТВИЕ

Тъй като този зеленчук е алкализиращ и диуретичен поради високото съдържание на калий и ниското съдържание на натрий, консумацията му при ревматизъм, артрит или подагра може да помогне на възпалените стави.

СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА СИСТЕМА

Благодарение на диуретичните си свойства той помага за понижаване на високото кръвно налягане. Освен това алиинът – активната съставка, която се съдържа и в чесъна и лука – помага за намаляване на холестерола в кръвта, особено на така наречения „лош“ холестерол или LDH.

Фолатите и полифенолите неутрализират свободните радикали. Това предотвратява образуването на атероматозни плаки в стените на артериите, ангина пекторис и инфаркти.

ВЕНОЗНО КРЪВООБРАЩЕНИЕ

Той предотвратява образуването на разширени вени и други венозни заболявания чрез благоприятното си действие върху кръвоносните съдове (запазва гъвкавостта им) и фибринолитичните си свойства (втечнява кръвта, предотвратявайки образуването на тромби).

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

Благодарение на микробицидните си вещества той помага в борбата с наличието на гъбички и патогенни бактерии. Фибрите и слузта също така стимулират чревния транзит, което облекчава запека и предотвратява газовете.

БРЕМЕННОСТ

Наличието на фолати допринася за правилното развитие на плода, особено през първите седмици на бременността. Повечето бременни жени приемат хранителни добавки с фолиева киселина, но също толкова добре е този зеленчук да бъде включен в диетата.

ПРАЗЪТ В КУХНЯТА

Подобно на лука и чесъна, празът играе много важна роля в средиземноморската кухня: когато е крехък и приготвен внимателно, той се отличава с уникална текстура, която се топи лесно в устата, и излъчва деликатен аромат, който бързо стимулира апетита.

Освен това този скромен зеленчук не е труден за приготвяне, помага за хармонизиране на вкусовете и е подходящ за всякакъв вид готвене – от бързо и лесно пържене в уок до дълго и бавно готвене на яхния.

Вкусът му е силно ароматен, така че присъствието му в някои ястия е оправдано само като подправка, особено в дългите зеленчукови яхнии.

Той има способността да ароматизира ястията, без да маскира другите вкусове. Съществуват различни разновидности на праза, които се различават по размер, консистенция и вкус. Така например есенният и зимният праз са по-дебели и с по-изразен вкус, докато летният праз обикновено е по-малък и с по-слабо изразен аромат.

ИЗБОР НА НАЙ-ДОБРОТО КАЧЕСТВО

Трябва да се избират образци с постоянно, гъвкаво и право стебло, без следи или удебелявания. Ако листата пожълтяват или са сухи, това може да е признак, че са били съхранявани твърде дълго. В суров вид и в хладилник те издържат 10 дни, а в сготвен вид – не повече от два.

ЗЕЛЕНИТЕ ЛИСТА НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ

Бялата част на праза се скъсява с напредването на зимата, докато зелената част расте. Но зелената част на луковицата и външните зелени листа имат много вкусови качества и могат да се използват по различни начини, така че би било жалко да ги изхвърлим.

Листата и зелената част са отлични за овкусяване на бульони и яхнии. Като зеленчук те са вкусни, когато са нарязани на ситно и задушени в тиган. Приготвени по този начин, те могат да се използват за овкусяване на множество рецепти, за обогатяване на пици и фокачи или за добавяне към ястия с паста непосредствено преди сервиране.

Полезните свойства на Праз лук

ВИЖ СЪЩО: 10 Дзен Принципа

Как Да Се Откажем От Тютюнопушенето Или Друг Вреден Навик

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна, моля, споделете я с вашите приятели. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box

1 thought on “Полезните свойства на Праз лук”

  1. Pingback: Как да облекчим болката при ишиас за 2 минути - polmarworld.com

Comments are closed.