ЗАЩО БРАДАВИЦИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НА ВРАТА

ЗАЩО БРАДАВИЦИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НА ВРАТА
ЗАЩО БРАДАВИЦИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НА ВРАТА

ЗАЩО БРАДАВИЦИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НА ВРАТА

Появата на малки брадавици по шията може да е свързана с различни причини. Те са досадни, неудобни и грозни. Ще ви разкажем какъв може да е произходът им и какви са най-добрите техники за премахването им.

Брадавиците по шията са малки доброкачествени кожни лезии, издигнати над нивото на повърхността на кожата. Клетките в даден участък на епидермиса, най-повърхностния слой на кожата, се размножават повече от обичайното и се сгъстяват, което води до появата на тези груби на вид образувания. Те могат да се появят под различни форми и понякога могат да достигнат до няколко сантиметра.

Обикновено те се появяват на 25-30-годишна възраст и въпреки че нямат симптоми, могат да бъдат доста досадни. Тъй като се намират в област, изложена на непрекъснато триене, те могат да се възпалят. Те могат да предизвикат естетически проблем, но обикновено са безболезнени и не предизвикват усложнения.

Основни причини за появата на брадавици по шията

Появата на тези малки епидермални лезии може да е свързана с различни причини:

  • Генетична предразположеност
  • Хормонални промени
  • Наднормено тегло
  • Неконтролиран диабет: Инсулиновата резистентност е метаболитен синдром, който затруднява преработката на храната. Това предразполага индивида да развие определени заболявания, като например диабет. Брадавиците по шията може да са реакция на организма на затрудненията при обработката на захарта.
  • Човешки папиломен вирус: Появата на брадавици вероятно е свързана и с кожна инфекция, причинена от човешкия папиломен вирус.

Как да премахнем брадавиците по врата?

Малките брадавици по шията обикновено изчезват от само себе си без намеса. Обикновено те изчезват след няколко седмици или месеци. Ако обаче те продължават да съществуват, има различни методи за отстраняването им.

Някои хора решават да използват домашни средства, за да се отърват от тези малки доброкачествени лезии, като например използването на киселини, кремове или течности, или дори връзване на конец и отрязване. Нашият съвет: никога не прибягвайте до тези методи, тъй като те не са ефективни и рискувате да предизвикате инфекция и да оставите белег завинаги (лечението е по-лошо от болестта).

Ако установите, че брадавиците по шията ви не изчезват, първо трябва да се обърнете към дерматолог за съвет относно най-добрия начин за отстраняването им, тъй като те може да са подобни на други кожни лезии, които изискват различно лечение. Освен това лекарят ще може да установи дали появата им е свързана с по-сериозен здравословен проблем.

Лечение за премахване на брадавици по шията

Процедурите за отстраняване на тези лезии са бързи и почти безболезнени. Няма риск от нараняване, инфекция или белези. Тя обаче винаги трябва да се извършва от квалифициран специалист. Най-ефективните методи са:

  • Лазер
  • Електрохирургия
  • Салицилова киселина
  • Криотерапия

Във всеки случай процедурата няма да отнеме повече от 15 минути и можете да сте сигурни, че е безопасна и ефективна. Ако имате брадавици по шията, отидете при личния си лекар, който ще ви насочи към специалист, и не прибягвайте до домашно лечение, което само ще влоши проблема.

ЗАЩО БРАДАВИЦИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НА ВРАТА

ВИЖТЕ СЪЩО: КАК ДА ПОДСИЛИТЕ ИМУННАТА СИ СИСТЕМА

За още интересни и полезни статии, последвайте ни във фейсбук от ТУК

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна, моля, споделете я с вашите приятели. Екипът на PM World ви желае хубав ден!

Facebook Comments Box