БОБ ЧОРБА – КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

БОБ ЧОРБА - КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА
БОБ ЧОРБА - КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

БОБ ЧОРБА – КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

Ако бъде направена класация за най-българското ястие, то със сигурност бобът ще спечели златния медал, вероятно даже пред баницата със сирене и зелевите сарми. За ястията с боб няма сезон, те са винаги актуални. Бобът намира място на българската трапеза поне веднъж седмично под различна форма – боб яхния, боб чорба, или пък салата от боб. Ето една бърза и лесна рецепта за традиционна българска боб чорба. Истинска класика, задължителна част от българската национална кухня и неизменно присъстваща в менюто на всяко българска заведение, боб чорбата е една то най-често приготвяните и поръчвани супи!

ПРОДУКТИ:

  • боб – 1 чаена чаша
  • моркови – 1 брой
  • лук – 1 глава
  • чушки – 1 брой
  • джоджен – 1 чаена лъжица
  • червен пипер – 1 чаена лъжица
  • мащерка – 1/2 чаена лъжица

ПРИГОТВЯНЕ:

Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не остане „хрупкав“, от друга, за да не ви се подуят коремчетата след като похапнете сладко купичка вкусна боб чорба. Всяка баба има своя тайна за варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една  супена лъжица ракиа, или пък малко хлебна сода. Дали тези трикове имат ефект е спорно. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.

Изсипвате водата, в която е стоял бобът, измивате го и го слагате да заври в голяма тенджера. След като заври изсипвате водата, измивате го, наливате 1,5 л вода и го връщате на котлона. След като заври отстранявате с лъжица пяната, която се получава. Оставяте боба да ври на слаб огън.                                                                                                    

Много важно е да знаете, че при варенето на боб солта се слага накрая! Ако посолите още в началото на варенето, то вашият боб няма почти никакви шансове да се свари. Дайте шанс на боба – сложете сол накрая! 😉

Бобът ври на слаб огън около час, докато поомекне. Но тъй като на пазара има боб с различно качество, който увира за различно време най-добре е да не се доверявате на минутите, които производителят е написал на опаковката, защото те често са недостатъчни. За по-сигурно разбъркайте боба с дървена лъжица, ако не потраква и бобчетата не се удрят шумно в стените на тенджерата, значи се е посварил. Друг, много лесен и може би най-надежден начин е да пробвате едно бобче, ако е поомекнало, значи е дошъл момента да добавите ситно нарязаните зеленчуци.

След като бобът е поомекнал слагате зеленчуците, добавяте сол на вкус, една чаена лъжица червен пипер една супена лъжица подправка за боб и 2-3 щипки джоджен, слагате и 4 супени лъжици олио. След още 30-40 мин бобът би трябвало да е готов, но гаранция няма! Трябва да го пробвате! И когато ви се види достатъчно мек, то бобът вече е готов.

Рецептата за боб чорба е изпълнена!

БОБ ЧОРБА – КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА

Facebook Comments Box